Volavka hnědohřbetá

« zpět na ptáci

Ardeola grayii - Indian Pond-heron

Tato malá volavka je jedním z nejhojnejších ptáků indické oblasti. Mimo hnízdní období má její peří nenápadnou světle hnědou barvu. Během námluv se ale samci chlubí až fialovými zády a také dlouhým peřím na krku, zobák a jeho okolí zmodrá. Na fotografiích je volavka na začátku námluv.

I když se vyskytuje na Srí Lance opravdu běžně, nějaké akční fotky se mi nepovedly. Většinu času strnule zírá do vody a já neměl tolik času, abych zíral s ní a čekal na úlovek...


Prostředí a stanoviště:
okolí vodních ploch, mangrovové porosty


Způsob života:

Až na období sucha žije samotářsky nebo v malých skupinách. Zajímavé je, že potravu hledá jak ve dne tak i v noci.


Způsob obživy:

Drobní živočichové – hmyz, ryby i obojživelnívi


Rozmnožování:
Délka inkubace: 24 dní
Počet vajec: 3 - 5
Většinou hnízdí v malých koloniích, v nichž mohou být i jiné druhy vodních ptáků. Hnízdo se nachází na stromech nebo keřích.


Ochrana druhu:

Není ohrožena


Zajímavosti:

- tato volavka se poměrně často objevuje i ve městech a na předměstích
- v těchto případech pak potravu hledá i na smetištích, kde se živí odpadky

info převzato ze ZOO Zlín


Ardeola grayii 
CameraCanon EOS 5D Mark III
Date2013:03:22 10:22:54
Clona f/6.3 Exp. 1/800 sec.
ISO 1000 Ohn. 800mm
Ardeola grayii (ID:3180)
 
Indian Pond-heron 
CameraCanon EOS-1D Mark IV
Date2013:03:15 14:18:59
Clona f/7.1 Exp. 1/320 sec.
ISO 1000 Ohn. 800mm
Indian Pond-heron (ID:3179)
 
Volavka hnědohřbetá 
CameraCanon EOS-1D Mark IV
Date2013:03:11 05:40:40
Clona f/7.1 Exp. 1/640 sec.
ISO 800 Ohn. 560mm
Volavka hnědohřbetá (ID:3181)
 
Volavka hnědohřbetá 
CameraCanon EOS-1D Mark IV
Date2013:03:15 14:18:20
Clona f/7.1 Exp. 1/400 sec.
ISO 1000 Ohn. 800mm
Volavka hnědohřbetá (ID:3178)
 
 

Počet komentářů celkem: 0

Fotogalerie ptáci

Alexandr malýAlka maláAlkoun úzkozobýAmazoňan oranžovokřídlýAnhinga africkáArassari límcovýArassari rudokostřecovýAratinga skvrnitýAstrild vlnkovanýBažant obecnýBekasina otavníBělořit šedýBramborníček černohlavýBramborníček hnědýBrhlík lesníBrkoslav severníBudníček menšíBudníček většíBukáček malýBulbul zahradníChaluha velkáChřástal guyanskýChřástal malýChřástal polníChřástal vodníCvrčilka říčníČačalaka rudořitáČáp bělokrkýČáp černýČáp sedlatýČejka běločeláČejka chocholatáČejka jihoamerickáČejka trnitáČervenka obecnáČížek lesníČlunozobec africkýDatel andskýDatel čárkovanýDatel černýDatel kápovýDatel ohnivýDatel vousatýDlask tlustozobýDrozd kvíčalaDrozd zpěvnýDudek chocholatýDudkovec stromovýDytík africkýDytík tmavýDytík úhorníFaeton červenozobýFrankolín červenozobýGuan modrolícíGvačaro jeskynníHáčkozobec modrýHadilov písařHohol severníHolub hřivnáčHrdlička divokáHrdlička zahradníHusa velkáHusice liščíHýl obecnýIbis hagedašIbis posvátnýIbis rudýInka andskýInka hnědýInka královskýInka obláčkovýInka zlatobřichýJeřáb královskýJeřábek lesníJespák křivozobýJespák písečnýJestřáb lesníJestřábec pestrýKachnička mandarinskáKalous pustovkaKalous ušatýKameňáček pestrýKáně lesníKavče žlutozobéKavka obecnáKladivouš africkýKlouzálek velkozobýKlubák červenozobýKolibřík andskýKolibřík azurovoprsýKolibřík bělokrkýKolibřík bělolímcovýKolibřík běloocasýKolibřík běloprsýkolibřík bez českého názvuKolibřík BouguerůvKolibřík císařskýKolibřík černoprsýKolibřík dlouhoocasýKolibřík dřišťálovýKolibřík fialovohlavýKolibřík fialovouchýKolibřík hnědobřichýKolibřík hnědobrvýKolibřík hvězdohrdlýKolibřík hyacintovýKolibřík mečozobeckolibřík měděnořitýKolibřík MitchellůvKolibřík modrobradýKolibřík modrokřídlýKolibřík modrolícíKolibřík mozaikovýKolibřík naposkýKolibřík nazlátlýkolibřík ostrochocholatýKolibřík ozdobnýkolibřík peruánskýKolibřík přilbovýKolibřík rezavořitýKolibřík rovníkovýKolibřík ryšavoocasýKolibřík safírořitýKolibřík smaragdovobřichýKolibřík šedobřichýKolibřík tropickýKolibřík trpasličíKolibřík turmalinovýKolibřík vidloocasýKolibřík zelenýKolibřík zlatoprsýKolibřík žhnoucíKolibřík žlutohrdlýKolibřík žlutoocasýKoliha maláKolpík africkýKolpík bílýKonipas africkýKonipas bílýKonipas horskýKonipas lučníKonopka obecnáKopřivka obecnáKormorán chocholatýKormorán malýKormorán menšíKorunáč vějířovýKos černýKrahujec obecnýKrálíček madeirskýKrálíček obecnýKrálíček ohnivýKraska srílanskáKrejčiřík obecnýKřepel hnědohřbetýKřepelka polníKrkavec velkýKrutihlav obecnýKukačka bělobrváKukačka obecnáKulík bledýKulík říčníKur srílanskýKvakoš nočníKvesal zlatohlavýKvětomil černohlavýKvětomil purpurovýLedňáček hnědohlavýLedňáček kápovýLedňáček malachitovýLedňáček pobřežníLedňáček říčníLedňáček senegalskýLedňáček šedohlavýLedňáček trpasličíLedňáček žíhanýLejsek černohlavýLejsek šedýLelek černavýLelkoun srílanskýLesknáček kapskýLeskoptev baobabováLeskoptev kovováLeskoptev proužkoocasáLeskoptev savanováLeskovec neotropickýLibohlásek trinidadskýLibohlásek zelenýLinduška kanárskáLinduška skalníLuňák hnědýLuněc šedýLyska černáMandelík fialovoprsýMandelík hajníMandelík indickýMarabu africkýMlynařík dlouhoocasýMomot horskýMomot skořicovýMomot trinidadskýMoták pochopMotýlek angolskýMoudivláček lužníMravenčík zebrovitýNesyt africkýOrebice rudáOrel bojovnýOrel chocholatýOrel jasnohlasýOrel mořskýOrel okrovýOrel proměnlivýOrel skalníOrel WahlbergůvOřešník kropenatýOrlosup bradatýOrlovec říčníOstnák africkýOuhorlík skalníPapoušek žlutotemennýPapoušíček vrabčí zelenýPapuchalk ploskozobýPelikán africkýPelikán hnědýPelikán skvrnozobýPěnice černohlaváPěnice hnědokřídláPěnice pokřovníPěnice vlašskáPěnkava jikavecPěnkava obecnáPěvuška podhorníPipulka bělobradáPisík obecnýPisila čáponoháPitule bělobřicháPitule plavoprsáPitule rezavotemennáPitule velkáPitule žlutoprsáPitulka okrovoprsáPižmovka hřebenatáPlameňák růžovýPobřežník černobílýPolák malýPolák velkýPoštolka obecnáPoštolka rudonoháPotápka černokrkáPotápka maláPotápka roháčPotu obecnýpuštík bez českého názvuPuštík brýlatýPuštík obecnýRákosník obecnýRákosník proužkovanýRákosník velkýRaroh jižníRehek domácíRybařík jižníRybařík obojkovýRybařík velkýRybařík zelenýSedmihlásek hajníSkalňák andskýSkorec vodníSkřivan polníSlavík obecnýSlípka zelenonoháSlípka žlutonoháSnovač černýSnovač zahradnísojka inka (zelenavá)Sojka obecnáSojka tyrkysováSova pálenáSovice sněžníSovka dravčíStehlík obecnýStraka obecnáStrakapoud malýStrakapoud velkýStrdimil bělobřichýStrdimil bronzovýStrdimil malachitovýStrdimil mariquaskýStrdimil obojkovýStrdimil porfyrovýstrdimil senegalskýStrdimil skvostnýStrdimil srílanskýStrdimil šedýStrdimil západokapskýStrdimil zelenohlavýStřízlík obecnýStrnad lučníStrnad obecnýStrnad rákosníSup bělohlavýSup hnědýSup kapskýSýc rousnýSýček obecnýSýkora babkaSýkora modřinkaSýkora uhelníčekSýkořice vousatáSylfa fialovoocasásylfa KingovaSylfa královninasylfa vlajkováŠoupálek dlouhoprstýŠpaček obecnýTangara černáTangara HeineovaTangara modráTangara ohniváTangara palmováTangara sametováTangara tyrkysováTerej bílýTimálie africkáTrogon škraboškovýTrogon zelenohřbetýŤuhýk afrotropickýŤuhýk menšíŤuhýk obecnýŤuhýk šedohřbetýŤuhýk šedýŤuhýkovec karmínovobřichýŤuhykovec pruhokřídlýŤuhýkovec šedohlavýTukan modrýTurako přilbovýTyran benteviÚstřičník velkýVčelojed lesníVdovka černobíláVlaštovka obecnáVlha běločeláVlha bělohrdláVlha hnědohlaváVlha maláVlha modrolícíVlha núbijskáVlha pestráVlha proměnliváVlha skořicovobřicháVlha vlaštovčíVlhovec chocholatýVlhovec žlutokostřecovýVodouš bahenníVodouš malýVodouš šedýVodouš tmavýVolavka africkáVolavka bělostnáVolavka bíláVolavka červenáVolavka hnědohřbetáVolavka madagaskarskáVolavka modrošedáVolavka popelaváVolavka rusohlaváVolavka stříbřitáVolavka vlasatáVolavka zelenáVousák andskýVousák hnědohlavýVousák LevaillantůvVousák obojkovýVousák tukaníVrabec polníVrána obecná šedáVýr bělavýVýr velkýVýr velký západosibiřskýVýreček indickýZedníček skalníZejozob africkýZejozob asijskýZoborožec naříkavýZoborožec světlehnědýZoborožec šedýZoborožec žlutozobýZoboun africkýZvonek zelenýZvonohlík zahradníZvonovec vousatýŽluna zelená