Ťuhýkovec šedohlavý

« zpět na ptáci

 

Malaconotus blanchoti -- Grey-headed Bush-shrike

Patří mezi čagrovité, vyskytuje se v pásmu od Senegalu po Etiopii, obvykle se vyskytuje v zalesněných oblastech ( Miombo, akácie a říční lesy) a také se objevuje v zahradách v blízkosti původních lesů - tak vznikly i tyto fotografie - v areálu lodge v Nylsvlai, JAR.

Lovec je to přizpůsobivý, který se živi vším, co je schopen chytit a zabít, od hmyzu po až 1 metr dlouhé hady (!) - používá stejný zásobovací systém jako někteří naši ťuhýci - nabodává si potravu na trny. Otázkou je, zda trny používá jako věšák na potravu nebo jako vražedný nástroj...

Hnízdo budují oba partneři, samec sbírá materiál, samice staví poměrně mělké a chatrné hnízdo z většinou rostlinného materiálu. Občas využívá i opuštěná hnízda vhodné velikosti. Klade 2 - 4 vejce, sedí samice, samec nosí potravu. Po vyklubání zůstávají ve hnízdě 20 - 24 dní, po vylétnutí se cca rok zdržují na území rodičů.


zdroj on-line: BiodiversityExplorer.org

 

Grey-headed Bush-shrike 
CameraCanon EOS-1D Mark III
Date2010:03:05 06:08:17
Clona f/6.3 Exp. 1/640 sec.
ISO 640 Ohn. 700mm
Grey-headed Bush-shrike (ID:1722)
 
Malaconotus blanchoti 
CameraCanon EOS-1D Mark III
Date2010:03:05 06:08:14
Clona f/6.3 Exp. 1/640 sec.
ISO 640 Ohn. 700mm
Malaconotus blanchoti (ID:1721)
 
Ťuhýkovec šedohlavý 
CameraCanon EOS-1D Mark III
Date2010:03:05 06:08:05
Clona f/6.3 Exp. 1/640 sec.
ISO 640 Ohn. 700mm
Ťuhýkovec šedohlavý (ID:1719)
 
Ťuhýkovec šedohlavý 
CameraCanon EOS-1D Mark III
Date2010:03:05 06:08:10
Clona f/6.3 Exp. 1/640 sec.
ISO 640 Ohn. 700mm
Ťuhýkovec šedohlavý (ID:1720)
 
 

LOCATION: JAR, Nylsvley
Počet komentářů celkem: 0

Fotogalerie ptáci

Alexandr malýAlka maláAlkoun úzkozobýAmazoňan oranžovokřídlýAnhinga africkáArassari límcovýArassari rudokostřecovýAratinga skvrnitýAstrild vlnkovanýBažant obecnýBekasina otavníBělořit šedýBramborníček černohlavýBramborníček hnědýBrhlík lesníBrkoslav severníBudníček menšíBudníček většíBukáček malýBulbul zahradníChaluha velkáChřástal guyanskýChřástal malýChřástal polníChřástal vodníCvrčilka říčníČačalaka rudořitáČáp bělokrkýČáp černýČáp sedlatýČejka běločeláČejka chocholatáČejka jihoamerickáČejka trnitáČervenka obecnáČížek lesníČlunozobec africkýDatel andskýDatel čárkovanýDatel černýDatel kápovýDatel ohnivýDatel vousatýDlask tlustozobýDrozd kvíčalaDrozd zpěvnýDudek chocholatýDudkovec stromovýDytík africkýDytík tmavýDytík úhorníFaeton červenozobýFrankolín červenozobýGuan modrolícíGvačaro jeskynníHáčkozobec modrýHadilov písařHohol severníHolub hřivnáčHrdlička divokáHrdlička zahradníHusa velkáHusice liščíHýl obecnýIbis hagedašIbis posvátnýIbis rudýInka andskýInka hnědýInka královskýInka obláčkovýInka zlatobřichýJeřáb královskýJeřábek lesníJespák křivozobýJespák písečnýJestřáb lesníJestřábec pestrýKachnička mandarinskáKalous pustovkaKalous ušatýKameňáček pestrýKáně lesníKavče žlutozobéKavka obecnáKladivouš africkýKlouzálek velkozobýKlubák červenozobýKolibřík andskýKolibřík azurovoprsýKolibřík bělokrkýKolibřík bělolímcovýKolibřík běloocasýKolibřík běloprsýkolibřík bez českého názvuKolibřík BouguerůvKolibřík císařskýKolibřík černoprsýKolibřík dlouhoocasýKolibřík dřišťálovýKolibřík fialovohlavýKolibřík fialovouchýKolibřík hnědobřichýKolibřík hnědobrvýKolibřík hvězdohrdlýKolibřík hyacintovýKolibřík mečozobeckolibřík měděnořitýKolibřík MitchellůvKolibřík modrobradýKolibřík modrokřídlýKolibřík modrolícíKolibřík mozaikovýKolibřík naposkýKolibřík nazlátlýkolibřík ostrochocholatýKolibřík ozdobnýkolibřík peruánskýKolibřík přilbovýKolibřík rezavořitýKolibřík rovníkovýKolibřík ryšavoocasýKolibřík safírořitýKolibřík smaragdovobřichýKolibřík šedobřichýKolibřík tropickýKolibřík trpasličíKolibřík turmalinovýKolibřík vidloocasýKolibřík zelenýKolibřík zlatoprsýKolibřík žhnoucíKolibřík žlutohrdlýKolibřík žlutoocasýKoliha maláKolpík africkýKolpík bílýKonipas africkýKonipas bílýKonipas horskýKonipas lučníKonopka obecnáKopřivka obecnáKormorán chocholatýKormorán malýKormorán menšíKorunáč vějířovýKos černýKrahujec obecnýKrálíček madeirskýKrálíček obecnýKrálíček ohnivýKraska srílanskáKrejčiřík obecnýKřepel hnědohřbetýKřepelka polníKrkavec velkýKrutihlav obecnýKukačka bělobrváKukačka obecnáKulík bledýKulík říčníKur srílanskýKvakoš nočníKvesal zlatohlavýKvětomil černohlavýKvětomil purpurovýLedňáček hnědohlavýLedňáček kápovýLedňáček malachitovýLedňáček pobřežníLedňáček říčníLedňáček senegalskýLedňáček šedohlavýLedňáček trpasličíLedňáček žíhanýLejsek černohlavýLejsek šedýLelek černavýLelkoun srílanskýLesknáček kapskýLeskoptev baobabováLeskoptev kovováLeskoptev proužkoocasáLeskoptev savanováLeskovec neotropickýLibohlásek trinidadskýLibohlásek zelenýLinduška kanárskáLinduška skalníLuňák hnědýLuněc šedýLyska černáMandelík fialovoprsýMandelík hajníMandelík indickýMarabu africkýMlynařík dlouhoocasýMomot horskýMomot skořicovýMomot trinidadskýMoták pochopMotýlek angolskýMoudivláček lužníMravenčík zebrovitýNesyt africkýOrebice rudáOrel bojovnýOrel chocholatýOrel jasnohlasýOrel mořskýOrel okrovýOrel proměnlivýOrel skalníOrel WahlbergůvOřešník kropenatýOrlosup bradatýOrlovec říčníOstnák africkýOuhorlík skalníPapoušek žlutotemennýPapoušíček vrabčí zelenýPapuchalk ploskozobýPelikán africkýPelikán hnědýPelikán skvrnozobýPěnice černohlaváPěnice hnědokřídláPěnice pokřovníPěnice vlašskáPěnkava jikavecPěnkava obecnáPěvuška podhorníPipulka bělobradáPisík obecnýPisila čáponoháPitule bělobřicháPitule plavoprsáPitule rezavotemennáPitule velkáPitule žlutoprsáPitulka okrovoprsáPižmovka hřebenatáPlameňák růžovýPobřežník černobílýPolák malýPolák velkýPoštolka obecnáPoštolka rudonoháPotápka černokrkáPotápka maláPotápka roháčPotu obecnýpuštík bez českého názvuPuštík brýlatýPuštík obecnýRákosník obecnýRákosník proužkovanýRákosník velkýRehek domácíRybařík jižníRybařík obojkovýRybařík velkýRybařík zelenýSedmihlásek hajníSkalňák andskýSkorec vodníSkřivan polníSlavík obecnýSlípka zelenonoháSlípka žlutonoháSnovač černýSnovač zahradnísojka inka (zelenavá)Sojka obecnáSojka tyrkysováSova pálenáSovice sněžníSovka dravčíStehlík obecnýStraka obecnáStrakapoud malýStrakapoud velkýStrdimil bělobřichýStrdimil bronzovýStrdimil malachitovýStrdimil mariquaskýStrdimil obojkovýStrdimil porfyrovýstrdimil senegalskýStrdimil skvostnýStrdimil srílanskýStrdimil šedýStrdimil západokapskýStrdimil zelenohlavýStřízlík obecnýStrnad lučníStrnad obecnýStrnad rákosníSup bělohlavýSup hnědýSup kapskýSýc rousnýSýček obecnýSýkora babkaSýkora modřinkaSýkora uhelníčekSýkořice vousatáSylfa fialovoocasásylfa KingovaSylfa královninasylfa vlajkováŠoupálek dlouhoprstýŠpaček obecnýTangara černáTangara HeineovaTangara modráTangara ohniváTangara palmováTangara sametováTangara tyrkysováTerej bílýTimálie africkáTrogon škraboškovýTrogon zelenohřbetýŤuhýk afrotropickýŤuhýk menšíŤuhýk obecnýŤuhýk šedohřbetýŤuhýk šedýŤuhýkovec karmínovobřichýŤuhykovec pruhokřídlýŤuhýkovec šedohlavýTukan modrýTurako přilbovýTyran benteviÚstřičník velkýVčelojed lesníVdovka černobíláVlaštovka obecnáVlha běločeláVlha bělohrdláVlha hnědohlaváVlha maláVlha modrolícíVlha núbijskáVlha pestráVlha proměnliváVlha skořicovobřicháVlha vlaštovčíVlhovec chocholatýVlhovec žlutokostřecovýVodouš bahenníVodouš malýVodouš šedýVodouš tmavýVolavka africkáVolavka bělostnáVolavka bíláVolavka červenáVolavka hnědohřbetáVolavka madagaskarskáVolavka modrošedáVolavka popelaváVolavka rusohlaváVolavka stříbřitáVolavka vlasatáVolavka zelenáVousák andskýVousák hnědohlavýVousák LevaillantůvVousák obojkovýVousák tukaníVrabec polníVrána obecná šedáVýr bělavýVýr velkýVýr velký západosibiřskýVýreček indickýZedníček skalníZejozob africkýZejozob asijskýZoborožec naříkavýZoborožec světlehnědýZoborožec šedýZoborožec žlutozobýZoboun africkýZvonek zelenýZvonohlík zahradníZvonovec vousatýŽluna zelená