Sýkora uhelníček

« zpět na ptáci

 

Parus ater

  • Sýkora uhelníček (Parus ater) je velká asi jako modřinka. Na rozdíl od ostatních druhů sýkor má v křídle dvě světlé pásky. Obývá především jehličnaté lesy. Potrava živočišná i rostlinná - zejména hmyz a semena jehličnanů. Hnízdí od dubna. Samička snáší do hnízda, které bývá umístěno v dutinách, 7 až 10 vajíček a sama je zahřívá, sameček ji však na hnízdě krmí. O mláďata pečují oba rodiče a rodinky pak zůstávají pohromadě až do hnízdního období v následujícím roce. Stálá a přelétavá; po vyhnízdění se hejnka uhelníčků připojují k jiným sýkorám.
    zdroj: Pavel Čtyroký
  • Snad nejrychlejší a nejpohyblivější sýkorka, stejný rychlík jako králíčci. Jediná šance, jak ji vyfotografovat bylo z úkrytu sledovat její pohyby a odhalit oblíbené odsedací místo. Předostřit a pak už jen počkat... foceno na krmítku.
Coal Tit 
CameraCanon EOS 5D
Date2009:11:08 15:49:28
Clona f/5.6 Exp. 1/500 sec.
ISO 400 Ohn. 700mm
Coal Tit (ID:1134)
 
Coal Tit 
CameraCanon EOS 5D
Date2009:11:08 15:07:13
Clona f/5.6 Exp. 1/320 sec.
ISO 400 Ohn. 700mm
Coal Tit (ID:1133)
 
Parus ater 
Camera
Date
Clona f/ Exp. sec.
ISO Ohn. mm
Parus ater (ID:1136)
 
Parus ater 
Camera
Date
Clona f/ Exp. sec.
ISO Ohn. mm
Parus ater (ID:1137)
 
Sýkora uhelníček 
CameraCanon EOS 5D
Date2009:11:08 15:46:39
Clona f/5.6 Exp. 1/640 sec.
ISO 400 Ohn. 700mm
Sýkora uhelníček (ID:1135)
 
 

LOCATION: Litovelské pomoraví
Počet komentářů celkem: 0

Fotogalerie ptáci

Alexandr malýAlka maláAlkoun úzkozobýAmazoňan oranžovokřídlýAnhinga africkáArassari límcovýArassari rudokostřecovýAratinga skvrnitýAstrild vlnkovanýBažant obecnýBekasina otavníBělořit šedýBramborníček černohlavýBramborníček hnědýBrhlík lesníBrkoslav severníBudníček menšíBudníček většíBukáček malýBulbul zahradníChaluha velkáChřástal guyanskýChřástal malýChřástal polníChřástal vodníCvrčilka říčníČačalaka rudořitáČáp bělokrkýČáp černýČáp sedlatýČejka běločeláČejka chocholatáČejka jihoamerickáČejka trnitáČervenka obecnáČížek lesníČlunozobec africkýDatel andskýDatel čárkovanýDatel černýDatel kápovýDatel ohnivýDatel vousatýDlask tlustozobýDrozd kvíčalaDrozd zpěvnýDudek chocholatýDudkovec stromovýDytík africkýDytík tmavýDytík úhorníFaeton červenozobýFrankolín červenozobýGuan modrolícíGvačaro jeskynníHáčkozobec modrýHadilov písařHohol severníHolub hřivnáčHrdlička divokáHrdlička zahradníHusa velkáHusice liščíHýl obecnýIbis hagedašIbis posvátnýIbis rudýInka andskýInka hnědýInka královskýInka obláčkovýInka zlatobřichýJeřáb královskýJeřábek lesníJespák křivozobýJespák písečnýJestřáb lesníJestřábec pestrýKachnička mandarinskáKalous pustovkaKalous ušatýKameňáček pestrýKáně lesníKavče žlutozobéKavka obecnáKladivouš africkýKlouzálek velkozobýKlubák červenozobýKolibřík andskýKolibřík azurovoprsýKolibřík bělokrkýKolibřík bělolímcovýKolibřík běloocasýKolibřík běloprsýkolibřík bez českého názvuKolibřík BouguerůvKolibřík císařskýKolibřík černoprsýKolibřík dlouhoocasýKolibřík dřišťálovýKolibřík fialovohlavýKolibřík fialovouchýKolibřík hnědobřichýKolibřík hnědobrvýKolibřík hvězdohrdlýKolibřík hyacintovýKolibřík mečozobeckolibřík měděnořitýKolibřík MitchellůvKolibřík modrobradýKolibřík modrokřídlýKolibřík modrolícíKolibřík mozaikovýKolibřík naposkýKolibřík nazlátlýkolibřík ostrochocholatýKolibřík ozdobnýkolibřík peruánskýKolibřík přilbovýKolibřík rezavořitýKolibřík rovníkovýKolibřík ryšavoocasýKolibřík safírořitýKolibřík smaragdovobřichýKolibřík šedobřichýKolibřík tropickýKolibřík trpasličíKolibřík turmalinovýKolibřík vidloocasýKolibřík zelenýKolibřík zlatoprsýKolibřík žhnoucíKolibřík žlutohrdlýKolibřík žlutoocasýKoliha maláKolpík africkýKolpík bílýKonipas africkýKonipas bílýKonipas horskýKonipas lučníKonopka obecnáKopřivka obecnáKormorán chocholatýKormorán malýKormorán menšíKorunáč vějířovýKos černýKrahujec obecnýKrálíček madeirskýKrálíček obecnýKrálíček ohnivýKraska srílanskáKrejčiřík obecnýKřepel hnědohřbetýKřepelka polníKrkavec velkýKrutihlav obecnýKukačka bělobrváKukačka obecnáKulík bledýKulík říčníKur srílanskýKvakoš nočníKvesal zlatohlavýKvětomil černohlavýKvětomil purpurovýLedňáček hnědohlavýLedňáček kápovýLedňáček malachitovýLedňáček pobřežníLedňáček říčníLedňáček senegalskýLedňáček šedohlavýLedňáček trpasličíLedňáček žíhanýLejsek černohlavýLejsek šedýLelek černavýLelkoun srílanskýLesknáček kapskýLeskoptev baobabováLeskoptev kovováLeskoptev proužkoocasáLeskoptev savanováLeskovec neotropickýLibohlásek trinidadskýLibohlásek zelenýLinduška kanárskáLinduška skalníLuňák hnědýLuněc šedýLyska černáMandelík fialovoprsýMandelík hajníMandelík indickýMarabu africkýMlynařík dlouhoocasýMomot horskýMomot skořicovýMomot trinidadskýMoták pochopMotýlek angolskýMoudivláček lužníMravenčík zebrovitýNesyt africkýOrebice rudáOrel bojovnýOrel chocholatýOrel jasnohlasýOrel mořskýOrel okrovýOrel proměnlivýOrel skalníOrel WahlbergůvOřešník kropenatýOrlosup bradatýOrlovec říčníOstnák africkýOuhorlík skalníPapoušek žlutotemennýPapoušíček vrabčí zelenýPapuchalk ploskozobýPelikán africkýPelikán hnědýPelikán skvrnozobýPěnice černohlaváPěnice hnědokřídláPěnice pokřovníPěnice vlašskáPěnkava jikavecPěnkava obecnáPěvuška podhorníPipulka bělobradáPisík obecnýPisila čáponoháPitule bělobřicháPitule plavoprsáPitule rezavotemennáPitule velkáPitule žlutoprsáPitulka okrovoprsáPižmovka hřebenatáPlameňák růžovýPobřežník černobílýPolák malýPolák velkýPoštolka obecnáPoštolka rudonoháPotápka černokrkáPotápka maláPotápka roháčPotu obecnýpuštík bez českého názvuPuštík brýlatýPuštík obecnýRákosník obecnýRákosník proužkovanýRákosník velkýRaroh jižníRehek domácíRybařík jižníRybařík obojkovýRybařík velkýRybařík zelenýSedmihlásek hajníSkalňák andskýSkorec vodníSkřivan polníSlavík obecnýSlípka zelenonoháSlípka žlutonoháSnovač černýSnovač zahradnísojka inka (zelenavá)Sojka obecnáSojka tyrkysováSova pálenáSovice sněžníSovka dravčíStehlík obecnýStraka obecnáStrakapoud malýStrakapoud velkýStrdimil bělobřichýStrdimil bronzovýStrdimil malachitovýStrdimil mariquaskýStrdimil obojkovýStrdimil porfyrovýstrdimil senegalskýStrdimil skvostnýStrdimil srílanskýStrdimil šedýStrdimil západokapskýStrdimil zelenohlavýStřízlík obecnýStrnad lučníStrnad obecnýStrnad rákosníSup bělohlavýSup hnědýSup kapskýSýc rousnýSýček obecnýSýkora babkaSýkora modřinkaSýkora uhelníčekSýkořice vousatáSylfa fialovoocasásylfa KingovaSylfa královninasylfa vlajkováŠoupálek dlouhoprstýŠpaček obecnýTangara černáTangara HeineovaTangara modráTangara ohniváTangara palmováTangara sametováTangara tyrkysováTerej bílýTimálie africkáTrogon škraboškovýTrogon zelenohřbetýŤuhýk afrotropickýŤuhýk menšíŤuhýk obecnýŤuhýk šedohřbetýŤuhýk šedýŤuhýkovec karmínovobřichýŤuhykovec pruhokřídlýŤuhýkovec šedohlavýTukan modrýTurako přilbovýTyran benteviÚstřičník velkýVčelojed lesníVdovka černobíláVlaštovka obecnáVlha běločeláVlha bělohrdláVlha hnědohlaváVlha maláVlha modrolícíVlha núbijskáVlha pestráVlha proměnliváVlha skořicovobřicháVlha vlaštovčíVlhovec chocholatýVlhovec žlutokostřecovýVodouš bahenníVodouš malýVodouš šedýVodouš tmavýVolavka africkáVolavka bělostnáVolavka bíláVolavka červenáVolavka hnědohřbetáVolavka madagaskarskáVolavka modrošedáVolavka popelaváVolavka rusohlaváVolavka stříbřitáVolavka vlasatáVolavka zelenáVousák andskýVousák hnědohlavýVousák LevaillantůvVousák obojkovýVousák tukaníVrabec polníVrána obecná šedáVýr bělavýVýr velkýVýr velký západosibiřskýVýreček indickýZedníček skalníZejozob africkýZejozob asijskýZoborožec naříkavýZoborožec světlehnědýZoborožec šedýZoborožec žlutozobýZoboun africkýZvonek zelenýZvonohlík zahradníZvonovec vousatýŽluna zelená