Pobřežník černobílý

« zpět na ptáci

Dromas ardeola - Crab Plover

Pobřežník černobílý je pozoruhodný nejenom tím, že je jediným bahňákem, hloubícím si hnízdní nory, ale  je i jediným zástupcem rodu Dromadidae, což znamená, že z evolučního hlediska tento neobvyklý bahňák nemá žádné blízké příbuzné. Obývá písčité a blátivé břehy pevniny na pobřeží Indického oceánu a na ostrovech s dostatkem krabů, kteří tvoří hlavní složku jejich potravy.

Mimo období rozmnožování se pobřežník černobílý vyskytuje  od Kwazulu-Natal v Jižní Africe po Andamanské ostrovy.
Během období rozmnožování se však areál výskytu zužuje pouze na hnízdní kolonie nacházející se v malém počtu v lokalitách  na jihu Rudého moře, v Adenském a Ománském zálivu a v okolí Arabského zálivu, kde se vyskytuje vhodné prostředí pro hloubení hnízdních nor v písku.

Období rozmnožování se trvá od dubna do srpna. Pobřežník černobílý je unikátní mezi brodivými ptáky tím, že si pro hnízdění buduje podzemní nory, vzájemně propojené a 1 až 2,5 m dlouhé. Vstupy do nory jsou zpočátku skloněné dolů, pak se zakřivují vzhůru a končí v hnízdní komoře, nacházející se kousek od povrchu. Podzemní hnízdo má pravděpodobně dvě důležité funkce: izolovat vejce proti extrémně vysokým teplotám, které se objevují v době rozmnožování a zároveň komora funguje jako solární inkubátor, udržuje vejce na optimální teplotě, což znamená, že je potřeba jen malé účasti rodičovského páru na inkubaci vejce, ketré je jedno, zato hodně velké. Poskytuje mláděti dost energie na rychlý růst. Inkubace trvá 32-33 dní.


Je zajímavé, že zatímco průzkumy ptáků na zimovištích  naznačují, že populace tohoto druhu se pohybuje v počtech mezi 60.000 a 80.000 ptáků, celkový počet obyvatel známých hnízdišť  představuje pouze zlomek tohoto počtu. Proto musí existovat nějaké další velké hnízdní kolonie pobřežníků, které čekají na objevení. Spekuluje se, že chybějící kolonie pravděpodobně leží v jižní Eritrei, Súdánu a Somálsku...

 

reference: ARKive

Crab Plover 
CameraCanon EOS-1D Mark IV
Date2012:01:02 14:18:36
Clona f/7.1 Exp. 1/3200 sec.
ISO 400 Ohn. 700mm
Crab Plover (ID:2353)
 
Crab Plover 
CameraCanon EOS-1D Mark IV
Date2012:01:02 14:20:47
Clona f/7.1 Exp. 1/4000 sec.
ISO 400 Ohn. 700mm
Crab Plover (ID:2352)
 
Dromas ardeola 
CameraCanon EOS-1D Mark IV
Date2012:01:02 14:17:22
Clona f/5.6 Exp. 1/5000 sec.
ISO 400 Ohn. 700mm
Dromas ardeola (ID:2357)
 
Pobřežník černobílý 
CameraCanon EOS-1D Mark IV
Date2012:01:02 14:16:20
Clona f/5.6 Exp. 1/5000 sec.
ISO 400 Ohn. 700mm
Pobřežník černobílý (ID:2356)
 
Pobřežník černobílý 
CameraCanon EOS-1D Mark IV
Date2012:01:02 14:17:36
Clona f/5.6 Exp. 1/5000 sec.
ISO 400 Ohn. 700mm
Pobřežník černobílý (ID:2355)
 
Pobřežník černobílý 
CameraCanon EOS-1D Mark IV
Date2012:01:02 14:23:23
Clona f/7.1 Exp. 1/3200 sec.
ISO 400 Ohn. 700mm
Pobřežník černobílý (ID:2354)
 
 

LOCATION: Zanzibar, západní pobřeží
Počet komentářů celkem: 2
tibor
25.3.12 / 23:54:21
zajímavej pták
Obsahuje dalších 1 odpovědí - zobrazit

Fotogalerie ptáci

Alexandr malýAlka maláAlkoun úzkozobýAmazoňan oranžovokřídlýAnhinga africkáArassari límcovýArassari rudokostřecovýAratinga skvrnitýAstrild vlnkovanýBažant obecnýBekasina otavníBělořit šedýBramborníček černohlavýBramborníček hnědýBrhlík lesníBrkoslav severníBudníček menšíBudníček většíBukáček malýBulbul zahradníChaluha velkáChřástal guyanskýChřástal malýChřástal polníChřástal vodníCvrčilka říčníČačalaka rudořitáČáp bělokrkýČáp černýČáp sedlatýČejka běločeláČejka chocholatáČejka jihoamerickáČejka trnitáČervenka obecnáČížek lesníČlunozobec africkýDatel andskýDatel čárkovanýDatel černýDatel kápovýDatel ohnivýDatel vousatýDlask tlustozobýDrozd kvíčalaDrozd zpěvnýDudek chocholatýDudkovec stromovýDytík africkýDytík tmavýDytík úhorníFaeton červenozobýFrankolín červenozobýGuan modrolícíGvačaro jeskynníHáčkozobec modrýHadilov písařHohol severníHolub hřivnáčHrdlička divokáHrdlička zahradníHusa velkáHusice liščíHýl obecnýIbis hagedašIbis posvátnýIbis rudýInka andskýInka hnědýInka královskýInka obláčkovýInka zlatobřichýJeřáb královskýJeřábek lesníJespák křivozobýJespák písečnýJestřáb lesníJestřábec pestrýKachnička mandarinskáKalous pustovkaKalous ušatýKameňáček pestrýKáně lesníKavče žlutozobéKavka obecnáKladivouš africkýKlouzálek velkozobýKlubák červenozobýKolibřík andskýKolibřík azurovoprsýKolibřík bělokrkýKolibřík bělolímcovýKolibřík běloocasýKolibřík běloprsýkolibřík bez českého názvuKolibřík BouguerůvKolibřík císařskýKolibřík černoprsýKolibřík dlouhoocasýKolibřík dřišťálovýKolibřík fialovohlavýKolibřík fialovouchýKolibřík hnědobřichýKolibřík hnědobrvýKolibřík hvězdohrdlýKolibřík hyacintovýKolibřík mečozobeckolibřík měděnořitýKolibřík MitchellůvKolibřík modrobradýKolibřík modrokřídlýKolibřík modrolícíKolibřík mozaikovýKolibřík naposkýKolibřík nazlátlýkolibřík ostrochocholatýKolibřík ozdobnýkolibřík peruánskýKolibřík přilbovýKolibřík rezavořitýKolibřík rovníkovýKolibřík ryšavoocasýKolibřík safírořitýKolibřík smaragdovobřichýKolibřík šedobřichýKolibřík tropickýKolibřík trpasličíKolibřík turmalinovýKolibřík vidloocasýKolibřík zelenýKolibřík zlatoprsýKolibřík žhnoucíKolibřík žlutohrdlýKolibřík žlutoocasýKoliha maláKolpík africkýKolpík bílýKonipas africkýKonipas bílýKonipas horskýKonipas lučníKonopka obecnáKopřivka obecnáKormorán chocholatýKormorán malýKormorán menšíKorunáč vějířovýKos černýKrahujec obecnýKrálíček madeirskýKrálíček obecnýKrálíček ohnivýKraska srílanskáKrejčiřík obecnýKřepel hnědohřbetýKřepelka polníKrkavec velkýKrutihlav obecnýKukačka bělobrváKukačka obecnáKulík bledýKulík říčníKur srílanskýKvakoš nočníKvesal zlatohlavýKvětomil černohlavýKvětomil purpurovýLedňáček hnědohlavýLedňáček kápovýLedňáček malachitovýLedňáček pobřežníLedňáček říčníLedňáček senegalskýLedňáček šedohlavýLedňáček trpasličíLedňáček žíhanýLejsek černohlavýLejsek šedýLelek černavýLelkoun srílanskýLesknáček kapskýLeskoptev baobabováLeskoptev kovováLeskoptev proužkoocasáLeskoptev savanováLeskovec neotropickýLibohlásek trinidadskýLibohlásek zelenýLinduška kanárskáLinduška skalníLuňák hnědýLuněc šedýLyska černáMandelík fialovoprsýMandelík hajníMandelík indickýMarabu africkýMlynařík dlouhoocasýMomot horskýMomot skořicovýMomot trinidadskýMoták pochopMotýlek angolskýMoudivláček lužníMravenčík zebrovitýNesyt africkýOrebice rudáOrel bojovnýOrel chocholatýOrel jasnohlasýOrel mořskýOrel okrovýOrel proměnlivýOrel skalníOrel WahlbergůvOřešník kropenatýOrlosup bradatýOrlovec říčníOstnák africkýOuhorlík skalníPapoušek žlutotemennýPapoušíček vrabčí zelenýPapuchalk ploskozobýPelikán africkýPelikán hnědýPelikán skvrnozobýPěnice černohlaváPěnice hnědokřídláPěnice pokřovníPěnice vlašskáPěnkava jikavecPěnkava obecnáPěvuška podhorníPipulka bělobradáPisík obecnýPisila čáponoháPitule bělobřicháPitule plavoprsáPitule rezavotemennáPitule velkáPitule žlutoprsáPitulka okrovoprsáPižmovka hřebenatáPlameňák růžovýPobřežník černobílýPolák malýPolák velkýPoštolka obecnáPoštolka rudonoháPotápka černokrkáPotápka maláPotápka roháčPotu obecnýpuštík bez českého názvuPuštík brýlatýPuštík obecnýRákosník obecnýRákosník proužkovanýRákosník velkýRaroh jižníRehek domácíRybařík jižníRybařík obojkovýRybařík velkýRybařík zelenýSedmihlásek hajníSkalňák andskýSkorec vodníSkřivan polníSlavík obecnýSlípka zelenonoháSlípka žlutonoháSnovač černýSnovač zahradnísojka inka (zelenavá)Sojka obecnáSojka tyrkysováSova pálenáSovice sněžníSovka dravčíStehlík obecnýStraka obecnáStrakapoud malýStrakapoud velkýStrdimil bělobřichýStrdimil bronzovýStrdimil malachitovýStrdimil mariquaskýStrdimil obojkovýStrdimil porfyrovýstrdimil senegalskýStrdimil skvostnýStrdimil srílanskýStrdimil šedýStrdimil západokapskýStrdimil zelenohlavýStřízlík obecnýStrnad lučníStrnad obecnýStrnad rákosníSup bělohlavýSup hnědýSup kapskýSýc rousnýSýček obecnýSýkora babkaSýkora modřinkaSýkora uhelníčekSýkořice vousatáSylfa fialovoocasásylfa KingovaSylfa královninasylfa vlajkováŠoupálek dlouhoprstýŠpaček obecnýTangara černáTangara HeineovaTangara modráTangara ohniváTangara palmováTangara sametováTangara tyrkysováTerej bílýTimálie africkáTrogon škraboškovýTrogon zelenohřbetýŤuhýk afrotropickýŤuhýk menšíŤuhýk obecnýŤuhýk šedohřbetýŤuhýk šedýŤuhýkovec karmínovobřichýŤuhykovec pruhokřídlýŤuhýkovec šedohlavýTukan modrýTurako přilbovýTyran benteviÚstřičník velkýVčelojed lesníVdovka černobíláVlaštovka obecnáVlha běločeláVlha bělohrdláVlha hnědohlaváVlha maláVlha modrolícíVlha núbijskáVlha pestráVlha proměnliváVlha skořicovobřicháVlha vlaštovčíVlhovec chocholatýVlhovec žlutokostřecovýVodouš bahenníVodouš malýVodouš šedýVodouš tmavýVolavka africkáVolavka bělostnáVolavka bíláVolavka červenáVolavka hnědohřbetáVolavka madagaskarskáVolavka modrošedáVolavka popelaváVolavka rusohlaváVolavka stříbřitáVolavka vlasatáVolavka zelenáVousák andskýVousák hnědohlavýVousák LevaillantůvVousák obojkovýVousák tukaníVrabec polníVrána obecná šedáVýr bělavýVýr velkýVýr velký západosibiřskýVýreček indickýZedníček skalníZejozob africkýZejozob asijskýZoborožec naříkavýZoborožec světlehnědýZoborožec šedýZoborožec žlutozobýZoboun africkýZvonek zelenýZvonohlík zahradníZvonovec vousatýŽluna zelená