Mangusta jižní

« zpět na savci

 

Helogale parvula -- Common Dwarf Mongoose

Mangusta jižní patří do čeledi promykovitých, s velikostí veverky patří k nejmenším africkým masožravcům, potravu jim tvoří hlavně bezobratlí - kobylky, cvrčci, larvy a termiti, příležitostně také ještěrky, hadi a štíři včetně různých druhů bobulovitého ovoce. Mangusta jižní je převážně denní, ve skupinách od 2 do 20ti i více jedinců žijící šelma, vyskytuje se obvykle na suchých savanách s termitišti, které jim poskytují ochranu před predátory a také zdroj potravy. Podzemní doupata mají obvykle více vchodů, obvykle 4. Teritorium skupiny může zabírat až 80 akrů. Rozmnožuje se pouze dominantní pár, kdy samice je vůdce skupiny. Rozmonožování probíhá hlavně v období dešťů, kdy je k dispozici největší množství potravy.  Doba březosti činí 50 dnů (jiné zdroje uvádí 63 dny) a vůdčí samice je schopna tří až čtyř vrhů po 2 - 4 mladých ročně..  

areál rozšíření:

rozsireni

 

zdroje on-line: davidson.edu ; krugerpark.co.za


Camera
Date
Clona f/ Exp. sec.
ISO Ohn. mm
rozsireni (ID:1685)
 
Common Dwarf Mongoose  
CameraCanon EOS-1D Mark III
Date2010:03:08 16:43:17
Clona f/5.6 Exp. 1/320 sec.
ISO 320 Ohn. 700mm
Common Dwarf Mongoose (ID:1683)
 
Helogale parvula 
CameraCanon EOS-1D Mark III
Date2010:03:08 16:41:46
Clona f/5.6 Exp. 1/200 sec.
ISO 320 Ohn. 700mm
Helogale parvula (ID:1682)
 
Mangusta jižní 
CameraCanon EOS-1D Mark III
Date2010:03:08 16:45:58
Clona f/5.6 Exp. 1/640 sec.
ISO 320 Ohn. 700mm
Mangusta jižní (ID:1681)
 
Mangusta jižní 
CameraCanon EOS-1D Mark III
Date2010:03:08 16:40:44
Clona f/5.6 Exp. 1/250 sec.
ISO 320 Ohn. 700mm
Mangusta jižní (ID:1684)
 
 

LOCATION: Timbavati, JAR
Počet komentářů celkem: 0