Kormorán malý

« zpět na ptáci

Microcarbo pygmaeus - Pygmy Cormorant

 

Populace Kormorána malého se odhaduje na 22 000 až 27 000 párů, přičemž v Evropě hnízdí asi 6 -10 000 hnízdících párů, což je něco mezi 28 až 38 % celkové populace. Vyskytuje se v západním Palearktu, na Balkánském poloostrově, obývá pobřeží Černého a Kaspického moře a jeho výskyt zasahuje až k Perskému zálivu. Spolu s Kormoránem chocholatým patří k přísně chráněným evropským druhům kormoránů (Bernská úmluva)
V ČR se objevuje vzácně, ale poslední dobou je jeho výskyt častější - na podzim 2009 se až 14 ex. zdržovalo do zámrzu na Chomoutovském jezeře (Olomouc),   další pozorování na birdlife.cz ukazuje, že se na střední a jižní  Moravě vyskytoval poměrně často. Zimuje hlavně na Balkánském poloostrově.

Od Kormorána velkého je snadno rozeznatelný až o polovinu menším vzrůstem (45-55cm), rozpětím 75-90cm, hnědou hlavou a krkem, ve svatebním šatu (foto) je černý, s bílými tečkami, krk je hnědavě rezavý. V prostém šatu tečky mizí a zůstává bílá skvrna na bradě. Hnízdí v koloniích, často společně s jinými druhy ptáků (volavky, kvakoši, kormoráni velcí). Hnízda staví na stromech nebo větších keřích, někdy i na polámaném rákosí. Od konce dubna do poloviny července snáší 3-7 vajec, oba rodiče sedí 27-30 dní. Mláďata hnízdo opouštějí po asi 70 dnech. Potravu tvoří výhradně ryby, nejčastěji 10-15 cm velké. Loví potápěním jako ostatní druhy kormoránů (BioLib)

Nejbliží hnízdiště Kormorána malého je pravděpodobně v Maďarsku, kde od roku 1989 probíhá re-kolonizace v NP Hortobágy, kde je počet hnízdících párů odhadován na 198-220 (rok 2004, Cormorant Research Goup bulletin, No.6, Juy 2005, str. 16) a odtud pochází i fotografie.


Zdroje:

Péter Szinai. 2005. Cormorant Research Goup bulletin.  The present status of Pygmy Cormorant in Hungary ; p.19
Savas Kazantzidis & Theodoros Nazirides. 1999. National action plan for Pygmy Cormorant, Greece, WWF Greece

 

Pygmy Cormorant  
CameraCanon EOS 5D Mark II
Date2010:06:19 14:13:39
Clona f/6.3 Exp. 1/160 sec.
ISO 500 Ohn. 500mm
Pygmy Cormorant (ID:1486)
 
Kormorán malý 
CameraCanon EOS-1D Mark III
Date2010:06:18 07:01:20
Clona f/7.1 Exp. 1/100 sec.
ISO 400 Ohn. 500mm
Kormorán malý (ID:1481)
 
Microcarbo pygmaeus  
CameraCanon EOS-1D Mark III
Date2010:06:18 07:01:39
Clona f/7.1 Exp. 1/125 sec.
ISO 400 Ohn. 500mm
Microcarbo pygmaeus (ID:1482)
 
Kormorán malý 
CameraCanon EOS 5D Mark II
Date2010:06:19 10:44:27
Clona f/6.3 Exp. 1/125 sec.
ISO 400 Ohn. 700mm
Kormorán malý (ID:1485)
 
Kormorán malý 
Camera
Date
Clona f/ Exp. sec.
ISO Ohn. mm
Kormorán malý (ID:1484)
 
Kormorán malý 
CameraCanon EOS-1D Mark III
Date2010:06:18 07:01:09
Clona f/7.1 Exp. 1/160 sec.
ISO 400 Ohn. 500mm
Kormorán malý (ID:1483)
 
Microcarbo pygmaeus  
Camera
Date
Clona f/ Exp. sec.
ISO Ohn. mm
Microcarbo pygmaeus (ID:1487)
 
Pygmy Cormorant  
CameraCanon EOS-1D Mark III
Date2010:06:18 12:17:02
Clona f/5 Exp. 1/320 sec.
ISO 640 Ohn. 300mm
Pygmy Cormorant (ID:1488)
 
Microcarbo pygmaeus  
CameraCanon EOS-1D Mark III
Date2010:06:18 12:28:44
Clona f/5 Exp. 1/400 sec.
ISO 640 Ohn. 300mm
Microcarbo pygmaeus (ID:1489)
 
Kormorán malý 
CameraCanon EOS 5D Mark II
Date2010:06:19 13:59:57
Clona f/6.3 Exp. 1/60 sec.
ISO 500 Ohn. 700mm
Kormorán malý (ID:1490)
 
 

LOCATION: Hortobágy,Hungary
Počet komentářů celkem: 0

Fotogalerie ptáci

Alexandr malýAlka maláAlkoun úzkozobýAmazoňan oranžovokřídlýAnhinga africkáArassari límcovýArassari rudokostřecovýAratinga skvrnitýAstrild vlnkovanýBažant obecnýBekasina otavníBělořit šedýBramborníček černohlavýBramborníček hnědýBrhlík lesníBrkoslav severníBudníček menšíBudníček většíBukáček malýBulbul zahradníChaluha velkáChřástal guyanskýChřástal malýChřástal polníChřástal vodníCvrčilka říčníČačalaka rudořitáČáp bělokrkýČáp černýČáp sedlatýČejka běločeláČejka chocholatáČejka jihoamerickáČejka trnitáČervenka obecnáČížek lesníČlunozobec africkýDatel andskýDatel čárkovanýDatel černýDatel kápovýDatel ohnivýDatel vousatýDlask tlustozobýDrozd kvíčalaDrozd zpěvnýDudek chocholatýDudkovec stromovýDytík africkýDytík tmavýDytík úhorníFaeton červenozobýFrankolín červenozobýGuan modrolícíGvačaro jeskynníHáčkozobec modrýHadilov písařHohol severníHolub hřivnáčHrdlička divokáHrdlička zahradníHusa velkáHusice liščíHýl obecnýIbis hagedašIbis posvátnýIbis rudýInka andskýInka hnědýInka královskýInka obláčkovýInka zlatobřichýJeřáb královskýJeřábek lesníJespák křivozobýJespák písečnýJestřáb lesníJestřábec pestrýKachnička mandarinskáKalous pustovkaKalous ušatýKameňáček pestrýKáně lesníKavče žlutozobéKavka obecnáKladivouš africkýKlouzálek velkozobýKlubák červenozobýKolibřík andskýKolibřík azurovoprsýKolibřík bělokrkýKolibřík bělolímcovýKolibřík běloocasýKolibřík běloprsýkolibřík bez českého názvuKolibřík BouguerůvKolibřík císařskýKolibřík černoprsýKolibřík dlouhoocasýKolibřík dřišťálovýKolibřík fialovohlavýKolibřík fialovouchýKolibřík hnědobřichýKolibřík hnědobrvýKolibřík hvězdohrdlýKolibřík hyacintovýKolibřík mečozobeckolibřík měděnořitýKolibřík MitchellůvKolibřík modrobradýKolibřík modrokřídlýKolibřík modrolícíKolibřík mozaikovýKolibřík naposkýKolibřík nazlátlýkolibřík ostrochocholatýKolibřík ozdobnýkolibřík peruánskýKolibřík přilbovýKolibřík rezavořitýKolibřík rovníkovýKolibřík ryšavoocasýKolibřík safírořitýKolibřík smaragdovobřichýKolibřík šedobřichýKolibřík tropickýKolibřík trpasličíKolibřík turmalinovýKolibřík vidloocasýKolibřík zelenýKolibřík zlatoprsýKolibřík žhnoucíKolibřík žlutohrdlýKolibřík žlutoocasýKoliha maláKolpík africkýKolpík bílýKonipas africkýKonipas bílýKonipas horskýKonipas lučníKonopka obecnáKopřivka obecnáKormorán chocholatýKormorán malýKormorán menšíKorunáč vějířovýKos černýKrahujec obecnýKrálíček madeirskýKrálíček obecnýKrálíček ohnivýKraska srílanskáKrejčiřík obecnýKřepel hnědohřbetýKřepelka polníKrkavec velkýKrutihlav obecnýKukačka bělobrváKukačka obecnáKulík bledýKulík říčníKur srílanskýKvakoš nočníKvesal zlatohlavýKvětomil černohlavýKvětomil purpurovýLedňáček hnědohlavýLedňáček kápovýLedňáček malachitovýLedňáček pobřežníLedňáček říčníLedňáček senegalskýLedňáček šedohlavýLedňáček trpasličíLedňáček žíhanýLejsek černohlavýLejsek šedýLelek černavýLelkoun srílanskýLesknáček kapskýLeskoptev baobabováLeskoptev kovováLeskoptev proužkoocasáLeskoptev savanováLeskovec neotropickýLibohlásek trinidadskýLibohlásek zelenýLinduška kanárskáLinduška skalníLuňák hnědýLuněc šedýLyska černáMandelík fialovoprsýMandelík hajníMandelík indickýMarabu africkýMlynařík dlouhoocasýMomot horskýMomot skořicovýMomot trinidadskýMoták pochopMotýlek angolskýMoudivláček lužníMravenčík zebrovitýNesyt africkýOrebice rudáOrel bojovnýOrel chocholatýOrel jasnohlasýOrel mořskýOrel okrovýOrel proměnlivýOrel skalníOrel WahlbergůvOřešník kropenatýOrlosup bradatýOrlovec říčníOstnák africkýOuhorlík skalníPapoušek žlutotemennýPapoušíček vrabčí zelenýPapuchalk ploskozobýPelikán africkýPelikán hnědýPelikán skvrnozobýPěnice černohlaváPěnice hnědokřídláPěnice pokřovníPěnice vlašskáPěnkava jikavecPěnkava obecnáPěvuška podhorníPipulka bělobradáPisík obecnýPisila čáponoháPitule bělobřicháPitule plavoprsáPitule rezavotemennáPitule velkáPitule žlutoprsáPitulka okrovoprsáPižmovka hřebenatáPlameňák růžovýPobřežník černobílýPolák malýPolák velkýPoštolka obecnáPoštolka rudonoháPotápka černokrkáPotápka maláPotápka roháčPotu obecnýpuštík bez českého názvuPuštík brýlatýPuštík obecnýRákosník obecnýRákosník proužkovanýRákosník velkýRaroh jižníRehek domácíRybařík jižníRybařík obojkovýRybařík velkýRybařík zelenýSedmihlásek hajníSkalňák andskýSkorec vodníSkřivan polníSlavík obecnýSlípka zelenonoháSlípka žlutonoháSnovač černýSnovač zahradnísojka inka (zelenavá)Sojka obecnáSojka tyrkysováSova pálenáSovice sněžníSovka dravčíStehlík obecnýStraka obecnáStrakapoud malýStrakapoud velkýStrdimil bělobřichýStrdimil bronzovýStrdimil malachitovýStrdimil mariquaskýStrdimil obojkovýStrdimil porfyrovýstrdimil senegalskýStrdimil skvostnýStrdimil srílanskýStrdimil šedýStrdimil západokapskýStrdimil zelenohlavýStřízlík obecnýStrnad lučníStrnad obecnýStrnad rákosníSup bělohlavýSup hnědýSup kapskýSýc rousnýSýček obecnýSýkora babkaSýkora modřinkaSýkora uhelníčekSýkořice vousatáSylfa fialovoocasásylfa KingovaSylfa královninasylfa vlajkováŠoupálek dlouhoprstýŠpaček obecnýTangara černáTangara HeineovaTangara modráTangara ohniváTangara palmováTangara sametováTangara tyrkysováTerej bílýTimálie africkáTrogon škraboškovýTrogon zelenohřbetýŤuhýk afrotropickýŤuhýk menšíŤuhýk obecnýŤuhýk šedohřbetýŤuhýk šedýŤuhýkovec karmínovobřichýŤuhykovec pruhokřídlýŤuhýkovec šedohlavýTukan modrýTurako přilbovýTyran benteviÚstřičník velkýVčelojed lesníVdovka černobíláVlaštovka obecnáVlha běločeláVlha bělohrdláVlha hnědohlaváVlha maláVlha modrolícíVlha núbijskáVlha pestráVlha proměnliváVlha skořicovobřicháVlha vlaštovčíVlhovec chocholatýVlhovec žlutokostřecovýVodouš bahenníVodouš malýVodouš šedýVodouš tmavýVolavka africkáVolavka bělostnáVolavka bíláVolavka červenáVolavka hnědohřbetáVolavka madagaskarskáVolavka modrošedáVolavka popelaváVolavka rusohlaváVolavka stříbřitáVolavka vlasatáVolavka zelenáVousák andskýVousák hnědohlavýVousák LevaillantůvVousák obojkovýVousák tukaníVrabec polníVrána obecná šedáVýr bělavýVýr velkýVýr velký západosibiřskýVýreček indickýZedníček skalníZejozob africkýZejozob asijskýZoborožec naříkavýZoborožec světlehnědýZoborožec šedýZoborožec žlutozobýZoboun africkýZvonek zelenýZvonohlík zahradníZvonovec vousatýŽluna zelená