Kočkodan černolící

« zpět na savci

 

Red-tailed Monkey -- Cercopithecus ascanius

Další z kočkodanů, kočkodan černolící, obývá primární nížinné deštné pralesy, sekundární a bažinné lesy a porosty říčních břehů Angoly, Keni, Ugandy, Konga, Středoafrické republiky a Zambie. Samec se samicí jsou si velmi podobní, rozdíly se týkají pouze hmotnosti, samec má průměrně 3,7 kg, zatím co samice okolo 2,9 kg. Jsou to denní opice s aktivitou vrcholící při východu a západu slunce. Skupiny jsou tvořeny jedním samcem a více samicemi a mladými jedinci. Mladí samci po dosažení dospělosti opouští skupinu a žijí osaměle - k jiné skupině se připojují pouze dočasně po dobu říje. Primárně se živí ovocem a má tak v ekosystému důležitou roli rozsévače semen. Kromě ovoce a listů nepohrdne hmyzem, který je hlavním zdrojem bílkovin. Je znám taky jako notorický zloděj ananasovcýh plodů, banánů apod....

Kočkodani černolící jsou malé, velmi aktivní a pozorné opice, které není snadné v hustém porostu spatřit. Nám se to povedlo jen na chvilku v Kibale NP (Uganda). Ze setkání vznikly pouze 3 snímky, tak bylo krátké...

zdroj a více informací:

Bektic, L. 2009.  Habitat Preference and Foraging Behaviour in Adult Red-tailed Monkeys (Cercopithecus ascanius)
Swedish University of Agricultural Sciences online

 

 

Cercopithecus ascanius  
CameraCanon EOS-1D Mark III
Date2011:02:25 14:32:18
Clona f/4.5 Exp. 1/800 sec.
ISO 800 Ohn. 500mm
Cercopithecus ascanius (ID:1882)
 
Kočkodan černolící 
CameraCanon EOS-1D Mark III
Date2011:02:25 14:32:51
Clona f/4.5 Exp. 1/800 sec.
ISO 800 Ohn. 500mm
Kočkodan černolící (ID:1881)
 
Red-tailed Monkey 
CameraCanon EOS-1D Mark III
Date2011:02:25 14:31:21
Clona f/4.5 Exp. 1/640 sec.
ISO 800 Ohn. 500mm
Red-tailed Monkey (ID:1883)
 
 

LOCATION: Kibale forest, Uganda
Počet komentářů celkem: 0